Lagom - Svensk livsfilosofi

Kultur

Lagom - Svensk livsfilosofi

Sverige ligger på andra plats i världsrankingen av det så kallade Better Life Index (2019). Höga ekonomiska och sociala standarder, goda miljöförhållanden, låg brottslighet - allt detta gör Sverige till ett av de mest gynnsamma länderna för livet. En logisk fråga uppstår: vad är hemligheten med en sådan framgång? Svenskarna säger själv att allt detta beror på den unika filosofin, som kallades "Lagom".

Vad är Lagom?

Lagom - är livet i harmoni med dig själv och världen omkring dig. En av de grundläggande principerna i denna filosofi är en måttlig inställning till materiella värden. Svenskarna försöker inte erövra några otillgängliga toppar, de försöker glädja sig över vad som är. Lagom betyder att stödja och ta hand om andra. De flesta i Sverige gör välgörenhetsarbete eller volontär för att hjälpa fattiga eller funktionshindrade. Arbets- och karriärstege är inte för dem den viktigaste meningen med allt liv. Inom ramen för denna filosofi är det mycket viktigt att hitta hobbyer och aktiviteter som hjälper dig att fly från vardagliga problem, återställa fysisk och spirituell balans. Lyckafaktorn bestäms till stor del av avsaknaden av strikta krav och fastställda normer. Om du inte vill göra det idag behöver du inte tvinga dig själv. Spendera den här gången på att gå eller koppla av med barnen, och nästa dag kan du göra samma arbete, men dubbelt så snabbt och mer effektivt.

Balansen mellan arbetstid och fritid kan kallas en nyckelpunkt i Lagome. Helgen borde vara dags att koppla av med familjen och återställa kroppens styrka. Du behöver inte planera viktiga saker för helgen - i dag måste du försöka så mycket som möjligt att koppla ifrån tankar om arbete och ge dig själv möjligheten att koppla av.

Få av oss arbetar övertid trots den lockande löneförhöjningen. Arbetsdagen inom många verksamhetsområden slutar redan kl 17:30. Således är det till slutet av dagen ganska mycket tid som kan tillbringas med fördel.

Lagom stil matlagning

Du kommer att bli förvånad, men Lagom har trängt till och med specialiteterna i det svenska köket. Vissa av dessa oskrivna regler kan verkligen vara användbara:

- Matfrysning. De flesta säsongsmatade livsmedel i Sverige är vanligtvis frysta för vintern. Detta görs inte bara för att spara, utan också för att bibehålla vitaminernas hälsa och balans under kallkopplingen.
- Den rationella produktvolymen. Du behöver inte köpa för många grönsaker eller frukter som kan gå illa och kastas i papperskorgen. Om ändå en viss mängd oanvända produkter återstår kan de återigen förpackas i förpackningar och frysas.
- Planera en veckemeny. När du köper produkter under sju dagar ska du skapa en lista i förväg baserat på veckemenyn. I Sverige är det vanligt att laga en gång varannan dag, och dagliga rätter ska vara så enkla som möjligt - utan krusiduller och omotiverade utgifter.

Hemförbättring Svensk stil

Lagom regler när du ordnar ett hus eller en lägenhet hjälper dig att skapa bekväma förhållanden, men samtidigt inte spendera extra pengar. En av de grundläggande principerna är minimalism. I Sverige är det inte vanligt att stapla vardagsrum med mycket möbler. Tack vare rationell användning av varje centimeter rymd blir det möjligt att bibehålla en känsla av frihet, men samtidigt skapa fullständig komfort.

Var noga med att kasta bort onödiga saker när du köper en ny stol eller ett bord. Avfall ska inte ackumuleras, vilket kommer att förbli oanvändt under många år, men kommer att uppta utrymme.

Få av svenskarna är shopaholics. Det är vanligt att bara köpa de kläder som du kommer att ha på dig inom en snar framtid och inte köpa flera modeller av samma sak. Olika mässor och försäljningar är utbredda i vårt land, där människor köper kläder till en bra rabatt. Därför är det mycket sällsynt att hitta skåp eller garderober i en svensk lägenhet.

Familj och Lagom

En mycket viktig punkt i Lagom-filosofin är attityden till dig själv och din familj. Till exempel bör du från tidig barndom försöka spendera så mycket tid som möjligt med barn. Samtidigt är promenader i skogen obligatoriska, vilket gör att du kan ge kärlek och respekt för naturen. De flesta svenska familjer deltar i olika aktiviteter - springa maraton, sjunga i en kör, sportevenemang. Detta hjälper till att göra förhållandet mellan föräldrar och barn mycket starkare, för att undvika onödiga skandaler och gräl.

I relationer har män och kvinnor också sina egna regler. Till exempel, om en kontroversiell situation uppstår, bör du försöka förstå och ta hänsyn till åsikten från motsatt sida. Detta gäller både förhållandet mellan en kille och en tjej, liksom mellan en man och hustru. Samtidigt finns det full jämlikhet i Sverige - en kvinna kan lätt betala middag för sig själv på en restaurang och detta anses inte vara något skamligt (till skillnad från den ryska kulturen, där en man betalar för allt).

Slutsats: Att leva enligt Lagoms kanoner och regler kommer definitivt att hjälpa till att fixa ett antal problem som verkar olösta. Genom att lära dig att leva i harmoni med din kropp och världen omkring dig, använda ett rationellt tillvägagångssätt i allt och glädja dig över enkla små saker, kommer du att inse hur nära lyckan kan vara.